Just a quick help for iLive/Dante Beginners

Forums Forums iLive Forums Archived iLive Discussions Just a quick help for iLive/Dante Beginners

This topic contains 2 replies, has 1 voice, and was last updated by Profile photo of Musikhof Musikhof 5 years, 12 months ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #24004
    Profile photo of Musikhof
    Musikhof
    Participant

    feel free to add details.

    [img]icon_paperclip.gif[/img] Download Photo/File: ilive-dante.pdf
    101.12 KB

    IDR48 & T112, QU16, AR2412 , Dante, Lenovo i5, Samplitude ProX, Pro Tools11

    #34924
    Profile photo of Musikhof
    Musikhof
    Participant

    Another small tipp:
    About ticks while recording…

    Try these steps
    a) raise latency stepwise from 4, 6 to 10ms – getting better ? even gone? no – then next
    b) lower samplingrate from 48k to 44.1 (less data) – better – gone? – no – then check connection speed again, use CAT5e or higher to get 1GB connection… still ticks ?
    c) reduce channels for recording if possible…still ticks?

    This can have several reasons. Especially in Windows based systems (Laptops) they usually use a build-in HD with only 5600 rpm. This and a low internal data transfer rate can cause the issue. Also a fragmented drive could be a problem.
    Apple systems usually use HDs with 7200 rpm, so they naturally have a higher internal data rate.

    These ticks cuased from the internal write-buffer, while writing the streamed data from dante to your harddrive. Anything that hepls to lower the data rate could help. f.e. Stop your AntiVirusSoftware task!!!! or any kind of pre-started software that additionally needs the drive permanently or even sometimes. (Dropbox, any anti-malware, harddrive monitoring …)
    Check fragmentation of your harddrive – check for bad sectors.

    pls feel free to add more tipps and tricks …

    IDR48 & T112, QU16, AR2412 , Dante, Lenovo i5, Samplitude ProX, Pro Tools11

    #34958
    Profile photo of Musikhof
    Musikhof
    Participant

    still ticks and crackles while recording ?

    Check the Sync Slave setting!

    If the Dante slave port is not connected, the checkbox must be set to sync the slave port with the wordclock signal.

    thanks to Bernd

    IDR48 & T112, QU16, AR2412 , Dante, Lenovo i5, Samplitude ProX, Pro Tools11

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

The forum ‘Archived iLive Discussions’ is closed to new topics and replies.